Sporten
El-hockey er en sportsgren, der henvender sig til fysisk handicappede børn og unge, og især for de svært fysisk handicappede er det en helt fantastisk sport, fordi det reelt er den eneste holdsport, der er velegnet for denne gruppe af mennesker.
Sporten foregår i nogle små, specialbyggede, elektriske kørestole (de såkaldte sportsstole), og der stilles store krav til den enkelte spillers færdigheder hvad angår boldkontrol, overblik, reaktionsevne og spilforståelse i et højt tempo. Stolene kan køre 14 kilometer i timen, og den vigtigste del af stolen i relation til bolden er staven (det kryds af plast der er monteret forrest på stolen). Det er den man bruger til at kontrollere bolden med, og ved afleveringer og afslutninger er den et helt uundværligt redskab. Men den sidder helt fast, så det er stolens bevægelser, der giver bolden fart og retning. Stolen styres via et joystick.
Sportsstolene produceres for tiden af firmaet IMMO A/S i Vejle, og koster ca. 70.000 kroner. Men så kan den til gengæld også fuldstændigt tilpasses den enkelte spillers behov. Sportsstolen blev i sin tid opfundet af nu afdøde Mogens Holm Rasmussen, der i 1994 modtog en stor design-pris for den geniale opfindelse.
Læs mere om el-hockey stolen på IMMOs hjemmeside.
Spillet foregår på en bane omkranset af bander, og den er 14 meter i bredden og 20 meter i længden. Hvert hold har 3 spillere på banen af gangen, hvoraf den ene som regel er målmand, men et hold kan også vælge at spille med 3 markspillere. Der er altså 4-6 markspillere på banen af gangen, og det medfører naturligvis, at der er mange en-mod-en-dueller, og som en følge af dette, er spillet ofte meget actionpræget og intenst. På grund af de få spillere kan en enkelt god screening skabe en helt åben målchance, så de spillere der ikke lige er i nærheden af bolden, kæmper ofte en hård kamp for at skabe plads til deres medspillere. Derfor er der også altid 2 dommere i en kamp. For nok er det tilladt at fighte, men voldsomme berøringer af modstanderens stol er strengt forbudt, og skal øjeblikkeligt stoppes.
For tiden er der 11 el-hockey-klubber i Danmark, og den igangværende forbundsmesterskabsturnering bestående af 1. division, 2. division, 3. division i alt 16 hold. Der er medaljer til de 3 bedste hold i hver division. Spillet er har bredt sig til de nordiske lande (Danmark, Norge og Sverige), som alle har en etableret liga. Udenfor norden er sporten så småt startet op i Canada, hvor der allerede findes flere klubber i Ontario med 3 klubber i Toronto og en i London.
Alt vedrørende el-hockey i Danmark administreres af Idrætsudvalget for el-hockey, der vælges på årsmødet.
Udvalget består af 7 medlemmer, hvoraf de 1 er spillerrepræsentant. Spillerrepræsentanterne vælges af spillerforeningen, der består af alle danske spillere.